Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

blueheart

19. 3. 2012 14:21
St: Komárek: Přízrak partajnictví

St: Komárek: Přízrak partajnictvíKonec politických stran by vůbec nemusel znamenat konec demokratického fungování, jak se někdy soudí – v parlamentu by mohli zasedat starostové obcí, u těch velkých představitelé jejich jednotlivých částí. Určité náznaky „stran“ by se pochopitelně tvořily i poté, ale bez neblahé institucionální podpory ze strany státu, tvorby partajních aparátů a sekretariátů a při tom či onom hlasování by se celková politická „krajina“ mohla měnit.

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stanislav-komarek.php?itemid=15933

0 0
možnosti

petrph

19. 3. 2012 10:53
´Vy tady slučujete dvě věci

Jednak otázku zastupitelské demokracie k přímé. Ta přímá nefunguje plně nikde.I V těch Švýcarech se s referendu hlasovalo jen o několika tématech,ale jinak vše ostatní řeší vláda a parlament. Do bodu, kdy nebude ani parlament ani vláda, ale občané budou o všem ale skutečně o všem rozhodovat hlasováním přes internet - a pak taky budou všichni výsledek této přímé volby akceptovat, je strašně daleko.

Druhá věc je občanská ekonomická zodpovědnost.Bohužel, tyhle procesy fungují  dlouhodobě a nezávisle na politické situaci i způsobu demokracie. Asi chápete, že nelze požadovat, aby občan po celý svůj aktivní život platil důchodové pojištění, zdravotní pojištění,daně na sociální pojištění,,,,a pak se mu po desítkách  letech řeklo "to se ruší, a ty si teď|ď musíš sehnat peníze na obživu ve stáří, ty si musíš zaplatit operaci v nemocnici, ty se musíš o sebe postarat v době nezaměstnanosti...je to legitimní nebo není?

0 0
možnosti

labea

19. 3. 2012 11:10
Re: ´Vy tady slučujete dvě věci

Hnutí za přímou demokracii mluví o demokracii polopřímé, takže tudy někudy. Jinak těch modelů je více. Vrátím se k nim v dalším pokračování na dané téma.

0 0
možnosti

janprazak

19. 3. 2012 10:30
Obávám se, že nemáte pravdu

Pokles životní úrovně v naší společnosti není dán systémem nepřímé demokracie, který tu po roce 1989 máme, ale především vnějšími vlivy (první recese na konci první dekády 21. století, Řecko a vše, co s tím souvisí, druhá recese nyní), a pak částečně také dědictvím z minulosti před rokem 1989. Nedomnívám se, že by ji tedy nějaký překotný přechod na jiný, u nás nevyzkoušený systém dokázal vyřešit, naopak se domnívám že celá "Holešovická výzva" je vlastně počátkem předvolební kampaně levicových stran. Navíc by tato změna nedokázala vyřešit ani všudypřítomnou korupci, která bohužel v našem prostředí vždy byla a bude.

1 0
možnosti

petrph

19. 3. 2012 11:05
Re: Obávám se, že nemáte pravdu

Je to složitější, a už Baťa na to poukázal, že v ekonomické krizi, kdy docházejí zdroje a všechno jde "na dřeň" je právě ta politická krize víc vidět.Dokavad je konjunktura, tak je vybrán přebytek daní čili zbývá i dost na rozhazování, předražování, korupci, i zakrývání děr, nesystémové kroky, populistické ovlivňování veřejnosti, a podobně,

V okamžiku kdy najdejde krize, ta je vidět, že stát je vlastně nefunkční - toto vše obvykle funguje dál, ale ovčané si toho více šimnou, a na základní potřeby státu už nezbývá...

Jinak, my jsme bvli 40 let v komunistickém chomoutu, a Řecko 40 let hrdě budovalo kapitalismus a parlamentní demokracii - a přesto je to Řecko, kdo už bankrotuje...Takže nevím co je horší.

řešení je v nedohlednu, ale změna systému určitě. a nikdo nemůže zrušit že situaci "vyřeší a pak tu budou jen samá pozitiva"....

0 0
možnosti

jendazmoravy

19. 3. 2012 10:23
Vidím jeden problém

Autorko, Vaše planoucí nadšení je přitažlivé, ale uvědomujete si dnešní stav? Víte, podle čeho dnešní lidé volí? Kolik procent voličů alespoň ví, kde by našli volební program, kdyby si ho náhodou chtěli přečíst? Myslíte si, že Víte, jaké je procento lidí, kteří jen "mají nárok" (na sociálno, na zdravotnictví, na důchod, na místo na silnici atp) a představují si, že stát je tu od toho, aby ty jejich "nároky" uspokojil?

Jak chcete dosáhnout toho, že hlasování by vyhrál i někdo jiný než ten nejprohnanější manipulátor?

1 0
možnosti

labea

19. 3. 2012 10:28
Re: Vidím jeden problém

...vim, že to bude předlouhá cesta, ale měli bychom se po ní vydat. Nemyslíte??

0 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,90
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy