Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Danuše Nerudová vyzařuje světlo

Těžko by ve svém věku mohla tak zářit, kdyby její podstata byla nějakým zásadním způsobem rozporuplná. Na FB jsou lidé, kteří na ní nenechávají niť suchou a jak smyslů zbavení stále tlačí na zvolení Petra Pavla. 

Potřebujeme nový vítr do plachet, nový styl politiky, nové myšlení, a to z prezidentských kandidátů, kteří zřejmě mají šanci uspět by mohla nabídnout, jak jsem před několika dny zjistila, nejspíše Danuše Nerudová.

Soustředěně jsem ji sledovala ve dvou hodinových pořadech a celkově se mi líbila. Domnívala jsem se ale, že je ekonomkou starého střihu, tak jsem ji ve svém seznamu zařadila na druhé místo za Pavlem Fischerem.

Když jsem našla její podpis pod předmluvou ke knize Ekonomie koblihy, Sedm způsobů ekonomického myšlení pro 21. století oxfordské profesorky Kate Raworth, napadlo mě, že jestli Danuše Nerudová skutečně bytostně souzní a podporuje vytvoření nového ekonomického modelu, jak o tom píše Kate Raworth, mohla by pro nás všechny být doslova záchranou. Máme na spěch!

O knize Ekonomie koblihy jsem se zmiňovala (2019) na svém blogu s názvem Není kobliha jako kobliha aneb nové ekonomické paradigma (https://westman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=736515). Koupila jsem ji přes internet ve třech anglických exemplářích a podarovala své blízké. Hodili mi ji tehdy na hlavu. A tak jsem o ní mohla diskutovat jen se svým mužem Randolphem a doufat, že se překlad co nejdříve objeví i na českém trhu. K tomu došlo se tříletým zpozděním od prvního vydání. Nicméně dnes si naši lidé mohou prostudovat nový ekonomický model, kterým se budeme muset řídit, pokud nerezignujeme na kolaps civilizace.

Nový způsob myšlení versus starý způsob myšlení podle Kate Raworth:

  1. Změnit cíl x HDP („Namísto upřednostňování měřítek, jako je HDP, by mělo být cílem posilovat ty schopnosti lidí, které jim umožní být zdraví, emancipovaní a tvořiví, aby si sami mohli vybrat, kým chtějí být a čemu se chtějí věnovat“. Amartya Sen, ekonom, filozof, držitel Nobelovy ceny).
  2. Vidět širší souvislosti x soběstačný trh (Na co se musíme zaměřit, abychom vytvořili prosperitu v rovnováze: Země, Společnost, Ekonomika, Domácnost, Trh, Občina, Stát, Finanční sektor, Podnik, Obchod, Síla – souvislosti nutné nastudovat).
  3. Pěstovat lidskou přirozenost x racionální člověk ekonomický (Zaprvé, jsme společenští a opětující, nemyslíme jen na vlastní zájem. Zadruhé nemáme pevně dané preference, ale proměnlivé hodnoty. Zatřetí, nežijeme izolovaně, ale propojeně. Začtvrté, nepočítáme, ale obvykle odhadujeme. A zapáté, rozhodně nevládneme přírodě, nýbrž jsme neoddělitelnou součástí všeho živého. Týká se obyvatelů západních WEIRD společností).
  4. Pochopit systémy x mechanická rovnováha (Zaprvé, konejte s cílem sloužit lidskému blahobytu ve vzkvétajícím živém světě a berte ohled na vše, co na něm závisí. Zadruhé, respektujte autonomii v dotčených komunitách zajištěním jejich angažovanosti a souhlasu a mějte neustále na paměti nerovnosti a rozdíly, které se v nich vyskytují. Zatřetí, při volbě politik buďte obezřetní a tváří v tvář nejistotě se snažte minimalizovat riziko působení újmy, zejména těm nejzranitelnějším. A konečně, pracujte s pokorou, předpoklady a nedostatky svých modelů prezentujte transparentně a buďte otevření alternativním ekonomickým perspektivám a nástrojům. Podobné principy by jednoho dne mohly být součástí přísahy, kterou budou začínající ekonomové a ekonomky skládat při promoci).
  5. Nastavit k přerozdělování x růst to zase vyrovná (Ekonomové a ekonomky 21. století nebudou brát rostoucí nerovnost jako zákonitost hospodářského rozvoje, nevyhnutelnost, kterou je třeba přetrpět. Budou na ni nahlížet jako na chybu v nastavení a budou usilovat o to, aby ekonomiky v mnohem větší míře přerozdělovaly hodnotu, kterou vytvářejí. Místo toho, aby se primárně zaobírali přerozdělováním příjmů, budou se snažit přerozdělit celkové bohatství, obzvláště to pocházející z půdy, tvorby peněz, podnikání, technologií a vědomostí).
  6. Vytvářet a regenerovat x růst to zase vyčistí (Je načase, aby ekonomie konečně zanechala pošetilého pátrání po ekonomických pohybových zákonech. Ekonomové a ekonomky by měli usednout po boku inovativních osobností z oblasti architektury, průmyslové ekologie a produktového designu u jednoho stolu, kde se rýsuje revoluce regenerativního nastavení. Čeká tam na ně volná židle, jelikož role ekonomie v takovém procesu je klíčová).
  7. Nebýt vězněm růstu x závislost na růstu (Potřebujeme ekonomiku, díky které budeme prosperovat bez ohledu na to, jestli roste).

Všechno do sebe zapadá. Před několika dny jsem měla možnost vidět vynikající dokument Petra Horkého a Miroslava Bárty Civilizace, ve kterém Joseph Tainter, antropolog, historik a zakladatel učení o kolapsech říká následující: „Je velmi zajímavé, že máme tak mnoho špatných vládců najednou. Tak špatných zároveň. Ve východní Evropě, v Británii, ve Spojených státech. Nevím, že bychom někdy měli tolik špatných leaderů. Myslím, že je tu krize vůdcovství v mnoha zemích. Vypadá to, že nejsme schopni najít a zvolit schopné vládce, kteří by si dokázali poradit s problémy, kterým čelíme. Namísto toho vytvářejí falešné problémy a těmito problémy dovádějí lidi v zuřivost. Vedení zemí je skutečný problém“.

Mysleme na to až budeme volit příštího prezidenta! 

P.S. Je mi líto Karla Diviše, který se vší pravděpodobností nebude mít šanci (neprávem) uspět. Z toho, co říká a jak věci formuluje je patrné, že by to mohla být také dobrá volba.

Autor: Magdalena Westman | pátek 23.12.2022 16:27 | karma článku: 12,04 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,91 | Přečteno: 206x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 146x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 368x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,91
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy