Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klimatické trauma aneb rýsují se jen dva možné scénáře

Jeden znamená vydat se cestou reformovaného kapitalismu 2.0 a druhý představuje svržení starého kapitalistického řádu...

Podle Ivana Krasteva (bulharský politolog) budoucnost bude provázet soupeření mezi zachránci života a zachránci životního stylu. V jistém smyslu je to úleva, protože se nebudeme muset zabývat složitými politickými ideologiemi a jejich kategorizací v rámci levo-pravého spektra na vodorovné ose, ale ani autoritativními x demokratickými přístupy na ose svislé. (Hans Eysenck, anglický psycholog). Hodnocení politiků bude podstatně snazší.

Dnes je asi na první pohled zřejmé, kam se řadí např. otec a syn Klausové a snad i Ondřej Neff se svým (ne)pochopitelným komentářem pro Radio Plus, Osud Grety T. Profesor Klaus se podle mne dopouští na svých spoluobčanech té nejhrubší manipulace. Angličtina pro to má výraz gaslighting. Jde o popírání reality za účelem znejištění druhé strany ohledně jejího zdravého rozumu. Ta o sobě a svých názorech začne pochybovat až nakonec přehodnotí ve prospěch manipulátora. Bohužel Neffův komentář Osud Grety T. se nese v nápadně podobném duchu. Cíl O. Neffa nemohl být snad jiný než hodit celou věc s klimatickou změnou do moře pochybností mísících se s “upřímným otcovským zájmem” o malou Gretu.

Prof. Klaus není často schopen udržet se v nějakém odpovídajícím diskuzním rámci. Mluvíme-li o klimatické změně a potřebě přizpůsobení našich ekonomik a osobních životů tomuto fatálnímu ohrožení, diskuze na téma, zda je klimatická krize způsobená člověkem anebo ne, je stejně planá jako když se bavíme o otázkách víry a někdo se neustále dožaduje důkazů boží existence. Nedávno jsme něco podobného zaznamenali, když prof. Klaus směšoval mezinárodní posádku výletní lodi se záměrem  kosmopolitů - hranice mezi státy co nejvíce zlikvidovat. Všechno spolu sice nějak souvisí, vše je dnes propojené, ovšem ne tak účelově a zkratkovitě jak to v poslední době prezentuje prof. Klaus.

Zametání klimatické změny pod koberec a neochotu v tomto smyslu podnikat potřebné kroky, považuji za politickou krátkozrakost a absolutní neznalost lidské psychologie. Takové přístupy totiž signalizují, že kapitalismus/liberální demokracie nejsou schopny řešit složité problémy současného světa. Navíc zkušenosti spojené s klimatickou změnou ukazují, že lidská duše je s přírodou svázaná víc než by se na první pohled mohlo zdát a že ignorování tohoto život ohrožujícího problému ze strany politiků ji silně traumatizuje. Jak Andej Babiš správně tuší (když se bojí demonstrací) takový laxní přístup si dříve či později vybere svou daň. Jak vysokou, o tom rozhodnou právě současní politici.

Když píšu tento blog, tak se v pravém dolním rohu obrazovky opakovaně objevuje text (Forum 24) s titulkem Demokraté se buď dají dohromady, nebo jim zbude pořádání pietních aktů. To přece z podstaty věci není možné. Projděte si současné politiky, kteří se hlásí k demokratickým principům a zjistíte jak málokdy se v zásadních otázkách shodují a když už se to náhodou podaří, rozchází se ve způsobu dosahování stanovených cílů.

Jsem přesvědená, že do budoucna budeme potřebovat nějakou produktivnější organizaci společnosti méně zaseknutou v minulosti a méně upnutou k dnes již nefunkčním mechanismům vládnutí postavených na vyšprajcované soutěživosti ad absurdum. Tady je kámen úrazu. Kapitalismus je na soutěživosti postavený. Věří, že právě soutěž je nositelem pokroku. Světoví politologové si však kladou otázku jaká míra spolupráce na úkor soutěže je ještě únosná, aby se kapitalismus nezhroutil.

Osvícenější nadnárodní korporace a někteří miliardáři, hlavní mocenská centra planety, věří v možnost reformy kapitalismu. Jak funkční bude varianta Kapitalismus 2.0, prokáže čas. Důležité je, že leží na stole a my máme možnost k ní zajmout stanovisko.

Spolek Milion chvilek je, kromě mnohého jiného, dobrou platformou pro potřebnou diskuzi. Není tedy třeba stále dokola pátrat po jeho vizi,  spíše by bylo moudré ho všemožně podporovat a těšit se z jeho existence.

 

 

Autor: Magdalena Westman | neděle 30.6.2019 17:35 | karma článku: 11,67 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,90 | Přečteno: 204x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 146x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 368x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,90
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy