Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prof. Klaus a konec jedné éry

Jsem manželka Jihoafričana. Tchyně Tchajvanky, Slováka a čvrtinového Němce. Teta polovičních Američanů a čtvrtinového Súdánce. Neteř naturalizovaného Francouze...

...A kmotra sestřenice mých dětí - naturalizované Němky provdané za francouzského muslima. To je moje širší rodina. Možná tedy ještě větší mix než se kterým se setkal prof. Klaus na výletní lodi. (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zamer-likvidovat-hranice-statu-pise-vaclav-klaus/r~b84233e2928f11e98aa4ac1f6b220ee8/ ) Věci se seběhly zcela přirozeně, nejsou dílem nějakých kosmopolitů, kteří si dali za cíl co nejvíce zlikvidovat hranice mezi státy a národy jak o tom píše prof. Klaus.

Právě čtu zajímavou knihu Johna Henryho Newmana, Idea univerzity (2014), kde se mimo jiné píše: “Pro Wilhelma von Humboldt - stejně jako pro jeho bratra Alexandra – bylo jedním z klíčových pojmů světoobčanství. Němečtí myslitelé (např. J.G. Herder) se už od druhé poloviny 18. století začínali vymaňovat z tradičních evropských hodnotvých hierarchií a oceňovat svébytný přínos dosud upozaďovaných kultur. Na tomto rozšiřování obzorů se významně podílel také J.W. Goethe; dokladem i emblémem touhy poporozumění mezi kulturami je kupříkladu jeho sbírka Západovýchodní díván (1819). Stěžejním momentem tohoto kulturního pohybu byl rovněž prudký rozvoj věd, k němuž zásadně přispěli také oba bratři Humboldtové; přírodovědec Alexander a srovnávací jazykovědec Wilhelm patřili k první generaci evropských učenců, kteří nahlíželi svět v důsledně globální perpektivě”.

Pár let strávených v Jižní Africe mě přivedlo k Wilhelmovi von Humboldtovi již před časem. Na jeho universalistické pojetí kultury mě upozornil Roger Scruton v knize Průvodce inteligentního člověka po moderní kultuře (2002). Podle Humboldta vnímá kultivovaný člověk lidstvo jakožto celek, zná umění a literaturu jiných národů a má cit a pochopení pro lidský život ve všech jeho vyšších formách a usilováních.

Prof. Klaus se nedokáže smířit s tím, že žijeme v globalizovaném světě, ve kterém jsou naše každodenní aktivity stále více ovlivňovány děním na druhém konci světa. Jinými slovy náš životní styl neexistuje bez globálních důsledků. Přímým důsledkem globalizace je post-tradiční sociální řád. .

Anthony Giddens v knize Beyond Left and Right (1994) uvádí do souvislosti post-tradiční společnost a vzestup fundamentalismu. Hledá odpověď na otázku co je fundamentalismus a odpovídá: “ It is, so I shall argue, nothing other than tradition defended in the traditional way.” (Podle mého názoru to není nic jiného než tradice obhajovaná tradičním způsobem). Podle Giddense se fundamentalismus může rozbujet ve všech sférách společenského života – náboženství, etnicita, rodina, gender, atd., zkrátka všude tam, kde se tradice bere jako samozřejmost místo toho, aby se o ní rozhodovalo. (Poznámka: samozřejmě mám pocit, že prof. Klaus myšlenkově spěje k fundamentalismu.)

Zdá se, že prof. Klaus nereflektuje sociální realitu. Pravděpodobně zatím ani nepostřehl, že staré pojetí politiky je z hlediska potřeb současného světa již neproduktivní a že hybnou silou se stává nová střední třída anglicky označovaná jako global professionals. K tomuto proudu se u nás nepochybně řadí Piráti a v tomto mimořádně osvěžujícím duchu signalizujícím Nový začátek se též nesou demonstrace organizované Milionem chvilek pro demokracii. Možná ale, že otec a syn Klausové stále ještě věří, že přecejen větru, dešti poručí.

Autor: Magdalena Westman | pondělí 24.6.2019 17:13 | karma článku: 23,94 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,90 | Přečteno: 204x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 146x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 368x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,90
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy