Památník Karla Čapka na Strži (Pár poznámek)

1. 10. 2019 9:20:51
Zjišťuji, že nejsem zdaleka sama, koho zajímá jak ten (ne)uvěřitelný humbuk kolem Památníku Karla Čapka nakonec dopadne.

Když jsem se rozhodla ucházet o místo průvodkyně, netušila jsem, že vstupuji na minové pole. Holt opět, jak už to v mém životě bývá, na správném místě, v nesprávný čas.

Poté, co jsem odevzdala svůj životopis a motivační dopis do Památníku, chtěla jsem se s celým projektem seznámit blíže. Přečetla jsem, co se dalo. Opakovaně vyposlechla rozhovory na Českém rozhlasu s bývalou ředitelkou Kristinou Váňovou i majitelem objektu Emilem Palivcem a obvolala pár přátel, aby mi k té kauze něco řekli.

Paní Alici Seidlovou pověřenou řízením Památníku jsem navštívila dříve než jsem si o ní stačila přečíst všechny ty zdrcující; nevybíravé a nemilosrdné kritiky. Pozvala mě k osobnímu pohovoru, na kterém jsme si padly do oka. Nabídku ke spolupráci, kterou jsem od ní po našem rozhovoru dostala, jsem vzhledem k celkové situaci v Památníku byla nucena (nerada) odmítnout.

Nicméně při rozhovoru s ní jsem si uvědomila, jaká je škoda, že se jí místo ředitelky nepodařilo obhájit. Udělala na mne ten nejlepší dojem. Její otevřenost, nepředstíraný zájem o věc a snaha obklopit se kvalitními lidmi, by časem s určitostí své ovoce přinesly. Ze všeho, co ji lidé na sociálních sítích a v tisku vyčítali, je možné brát vážně pouze jedinou věc a to, že pro její jmenování hlasoval rodinný příslušník.

Výběrové komise jsou ale vždycky problematické. Aby vše proběhlo úplně spravedlivě, muselo by se prokázat, že neexistují žádné bližší vazby lidí z komise na účastníky výběrového řízení. A to už nemluvím o tom, jak jsou lidé do takových komisí vybíráni. Pokud se Středočeský kraj snaží napravit co pokazil, měl by do celého toho nového výběrového procesu nechat nahlédnout a ujistit tak zainteresovanou veřejnost, že tentokrát probíhá vše ukázkově.

Před časem jsem volala na kulturní oddělení Středočeského kraje a marně se dožadovala nějakých informací. Vedoucí Odboru kultury a památkové péče paní Pešatovou mi bylo sděleno, že nemůže prozradit, kdo se přihlásil do výběrového řízení. Vzpomněla jsem si na své působení v rámci Správy českých center (1996-2000), kde jsem, kromě mnohého jiného, jako zástupkyně ředitele vypracovávala směrnice na výběrová řízení. Všechno tehdy probíhalo pod vedením ředitele Kollera absolutně otevřeně a transparentně. Fakt je, že mnoha lidem se to moc nelíbilo. Hlavně se to vůbec nelíbilo zřizovateli - Ministerstvu zahraničních věcí. Znemožňovalo mu to používat Česká centra jako “trafiky”. (Památník Karla Čapka samozřejmě není MZV).

Paní Pešatová mě tedy poučila, že časy se změnily a že GDPR znemožňují poskytovat informace, které žádám. Zároveň mě ubezpečila, že nemusím mít strach z nějakých "temných sil", které by se na výsledku výběrového řízení mohly podílet. I když nemám jediný důvod paní Pešatové nevěřit, přecejen si myslím, že občan by měl mít právo vědět, jakým způsobem se obsazují pozice ve veřejné správě a ne čekat na výsledek za zavřenými dveřmi.

Poznámka. Kdyby byl výběr nového ředitele/ředitelky na mně, zaměřila bych se především na rozvojové strategie jednotlivých uchazečů. Vím, že byly povinnou součástí výběrového řízení. Ty vždycky odkryjí vše podstatné pro posouzení kvalifikace a celkové kompetentnosti dotyčné/ho. Podrobila bych je zcela nezávislému binárnímu (01) zhodnocení – každý s každým a měla bych jasného vítěze/vítězku. Kdyby se snad mezi jeho písemným a verbálním projevem, jakož i celkovým vystupováním přecejen objevila nějaká významná diskrepance, posunula bych se k druhému kandidátovi/kandidátce. Další variantou je, že tři nejlepší uchazeči postoupí a o konečném vítězi/vítězce se rozhodne losem.

Čapkovským – vychovat, vychovat, vychovat se prozatím loučím a upřímně těším na světlejší zítřky v Památníku Karla Čapka na Strži.

Autor: Magdalena Westman | úterý 1.10.2019 9:20 | karma článku: 9.13 | přečteno: 378x

Další články blogera

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma článku: 5.36 | Přečteno: 135 | Diskuse

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma článku: 6.37 | Přečteno: 347 | Diskuse

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma článku: 15.99 | Přečteno: 489 | Diskuse

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 556 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 940 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem. Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak jsem ji deset let vykonávala. Kniha má 232 stran, 119 odkazů a 150 obrázků a podle některých hodnocení, je čtivá, inspirativní a krásná. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro všechny. A nejen jako léčebná metoda, ale je účinná i jako  prevence duševních obtíží.

Více na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...