Archinovace - cesta k vnitřní integritě

7. 11. 2016 9:08:38
Je reálné zanechat planetu Zemi ve stavu, v jakém jsme ji našli? Je reálné přestat uspokojovat vlastní potřeby na úkor budoucích generací? Jak bychom se museli změnit?

Tento svůj text (z roku 2011) adresuji všem lidem dobré vůle ochotným změnit dosavadní způsob myšlení ať už kvůli sobě samým nebo proto, že cítí spoluodpovědnost za budoucnost naší planety a chtějí přispět dle svých možností k její záchraně.

K hlubšímu zamyšlení na toto téma mě přivedl filmový portrét architekta Michaela Reynoldse (Garbage Warrior 2007) z Nového Mexika, který staví přes třicet let velmi levné domy (earthships) z odpadů; starých pneumatik, plechovek od piva a skleněných láhví. Jeho domy nejenže disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla, ale jsou i ukázkovým příkladem nové architektury silně promlouvající k archetypálním a instinktivním požadavkům naší duše, což nás přirozeně uvádí do stavu vyššího duchovního uvědomění, že jsme dědici hluboké duchovní tradice, která sahá zpět až k počátkům lidské společnosti.

Nekřesťansky plýtvající konzumní společnost je čím dál častěji konfrontována jak vytrácejícím se smyslem lidské existence tak katastrofálními dopady lidského konání na životní prostředí. Někteří z nás ve skrytu duše touží vymanit se z umrtvujícího bludného kruhu, ale nakonec jakoby byli opět strženi hlavním proudem a nekontrolovaně se řítí do záhuby. Jiní mají tendenci sáhnout po prvním rychlém řešení, aby v zápětí zjistili, že tudy cesta nevede. Jsou mezi námi i tací, kteří si odmítají připustit problém a dobře míněné výzvy ke změně životního stylu je naplňují nepřiměřenou agresivitou. Jsme vážně nemocní. Vypěstovali jsme si závislost na materiálním světě, na penězích, které nám umožňují kupovat si věci, zkušenosti a dokonce i vztahy. Žijeme v iluzi, že čím vice peněz budeme mít, tím vice si budeme moci koupit a o to šťastnější budeme. Mezi materiální prosperitu a vnitřní rovnováhu pramenící z pocitu smysluplného života rovnítko nevtěsnáme. Pokud se okamžitě nerozhodneme podstoupit tvrdou kauzální léčbu a přijmout omezení z ní vyplývající, pak naše šance na přežití jsou mizivé.

From Bauhaus to Our House

Michael Reynolds zjevně opustil materialistický model myšlení, nesnaží se světu porozumět pouze jako čistě hmotnému jevu, aplikovat vědecký racionalismus na proces architektonického designu, naopak. Duchovní a hmotné prvky existence spojuje do nové syntézy. Jeho stavby nevykazují žádné známky samolibé ješitnosti, falešného seběvědomí či maskulinní arogance, nýbrž skromně a neokázale se podřizují transcedentním, mravním principům. O nich Reynolds nehovoří, skrze ně naplno žije a tvoří, a tak, mimo jiné, vrací architektuře její kdysi vznešené (bezpříkladným technologickým vývojem ztracené) postavení.

Kdysi byla architektura uměním, jak duchovní hloubku vtělit do produktu prostředí, které jsme pro sebe vybudovali, abychom v něm mohli pracovat, odpočívat a modlit se.” (Herbert Bangs, Návrat posvátné architektury.)

Překonání sociálních a intelektuálních překážek doby

Michael Reynolds se řadí k té hrstce geniálních jedinců, kteří se usilovně snaží přetvářet umělecká pravidla své doby a vyjadřovat staré pravdy novým způsobem. Bije neúnavně na poplach, aby se začalo dělat něco již dnes pro naše přežití na Zemi. Opakovaně naráží na nepřátelské postoje vůči svým vizím, a to hlavně všech těch, kteří přežívání v rámci statu quo zvolili za svůj modus vivendi. Michael Reynolds se dočkal během svého aktivního života i ponížení největšího – mnohaletého pozastavení licence architekta. Umlčet se ho však doposud nikomu nepodařilo, a tak opět pokračuje v započatém díle a kolem něj se pomalu a jistě rozrůstá komunita lidí, nejen sdílejících obdobnou životní filozofii, ale i rozhodnutých jí dobrovolně podřídit životy své i svých dětí v pevné víře, že budovat lepší svět musíme začít každý sám od sebe.

Estetická krása a ekologická citlivost

Pokud už nechceme žít v ošklivých, okázalých a k životnímu prosředí necitlivých stavbách, bezohledně a bezmyšlenkovitě ničit svět způsobem jakým to děláme dnes, staňme se spolutvůrci našich krásných domovů a zahrad (jeskyní a mýtin). Reynoldsova ekologicky uvědomělá architektura prezentovaná jako technologicky i konstrukčně nenáročná, slibující nový vice uspokojující a naplňující způsob života počítá s naší participací, ale zároveň každému z nás ponechává prostor k zodpovězení některých dalších otázek dotýkajících se základních principů nového pojetí architektury a způsobu života.

JAK NA TO?

1. Think small grow big

Anglické rčení vyzývá k myšlení v malém, ale k velkému osobnímu růstu do zralosti a moudrosti. Jsme ochotni budovat naše domovy co nejmenší, protože si uvědomujeme, že velké jsou energeticky příliš náročné, spotřebovávají příliš mnoho stavebního materiálu, produkují příliš mnoho škodlivého odpadu? Považujeme zmenšení životního prostoru na potřebné minimum za nutný prostředek k léčbě naší závislosti na hromadění materiálních statků?

2. Co-housing

Moderní “vesnice” v městském nebo venkovském prostředí

Jsme ochotni sdílet s druhými, co je naše? Dokážeme si sebe představit v situaci, kdy několik (patchworkových) rodin či jednotlivců obývá společný prostor tak, že každá jednotka má svou ložnici, koupelnu, obývací pokoj a kuchyňský kout a dohromady společnou prádelnu, velkou kuchyň, dílnu, společenskou místnost, prostor k rekreaci a bazén? Co-housing jako znovuobjevení komunitního života, je odpovědí na sociální roztříštěnost západní společnosti, na osamocenost a izolovanost lidí i naprosté odcizení se přírodě. Lidé se sdružují do nových komunit dobrovolně, protože chtějí patřit k těm, se kterými sdílejí ekologické, sociálně-ekonomické a kulturně-duchovní hodnoty.

3. Zelený domov

Ne všichni začneme stavět na zelené louce, ale všichni se můžeme pokusit opatrně přeměnit, s moudrostí a zkušenostmi našich předků, jejichž stavby přežili staletí, náš byt, dům nebo chatu či chalupu na zelený domov, který neznamená jen maximální ohleduplnost k životnímu prostředí (obnovitelné zdroje energie, správná izolace, či diametrálně jiné nakládání s vodou) ale i životní styl minimalizující konzumní styl života. Krátkodobě pociťovanou ztrátu některých vymožeností i jistého pohodlí vystřídá pocit štěstí z plnohodnotné existence v rámci vesmírného řádu.

4. Recyklace

Využívání použitého materiálu pro stavbu má nejrůznější formy a podoby. Od hledání odložených věcí na nejbližších skládkách, po bazarech a ve sběrnách až po vestavbu nových eko-domovů do nefunkčních objektů - vodojemy, barely na víno, sila, stěhováky, železniční vagóny, mrazící vozy, lodní kontejnery, autobusy apod. Individuální recyklace je po stránce finanční zlomkem recyklace průmyslové. Veškerá energie na transport a výrobu nového materiálu ze starého je ušetřena, stejně jako jsou ušetřeny vstupní suroviny na výrobu nových produktů.

5. Místní materiály

Když přemýšlíme o tom, že začneme stavět, měli bychom se nejprve porozhlédnout v našem bezprostředním okolí jaké přírodní materiály se tam vyskytují a podřídit naše plány místním podmínkám. Kouzlo staré architektury tkví přece v tom, že stavby se tváří jakoby vyrůstaly z místa, na kterém se nacházejí, ne jako, že je tam někdo pohodil a zapomněl.

6. Zahrada

Umění zakládání a udržování zahrad šlo vždycky ruku v ruce s uměním architektury. Zahradnictví je typickým symbolem naší závislosti na světě rostlin, spojené s instinktem a potřebou přežití. Rajská zahrada byla obdivovaná jak pro svou krásu, tak pro své plody.

P.S. Dlohodobě žiju a buduju v tomto duchu. Takže uvedené myšlenky považuji i nadále za vysoce aktuální.

Autor: Magdalena Westman | pondělí 7.11.2016 9:08 | karma článku: 6.87 | přečteno: 190x

Další články blogera

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma článku: 5.36 | Přečteno: 135 | Diskuse

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma článku: 6.37 | Přečteno: 347 | Diskuse

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma článku: 15.99 | Přečteno: 489 | Diskuse

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 537 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem. Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak jsem ji deset let vykonávala. Kniha má 232 stran, 119 odkazů a 150 obrázků a podle některých hodnocení, je čtivá, inspirativní a krásná. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro všechny. A nejen jako léčebná metoda, ale je účinná i jako  prevence duševních obtíží.

Více na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...