Trump – nejnebezpečnější muž světa?

9. 01. 2021 23:02:39
„Nebudeme kapitulovat, nikdy. Můžeme zajít, možná. Ale my strhneme svět s sebou.“ Slova, ze kterých mrazí. Naštěstí ne Donalda Trumpa, ale mrtvého Adolfa Hitlera. (Z knihy Hermanna Rauschninga Mluvil jsem s Hitlerem).

Myslím, že v Americe se ještě mohou dít věci. Oznámení Trumpa, že nebude přítomen inauguraci nově zvoleného prezidenta Joe Bidena by se dala číst i jako výzva jeho agresivním podporovatelům k další akci. Poté, co jsem viděla video, jak Trump s rodinou přihlíží útoku na Capitol a jeho blízcí tancují, oslavují a nabádají lidi k boji, polil mě ledový pot. Prolétla mi hlavou myšlenka, že americké drama není zdaleka u konce a že vůbec není jasné, kdo všechno do této velké rošády bude zatažen a jak se promítne v čase.

Jsem přesvědčena, že to, co se v extrémní podobě manifestuje dnes v USA, je přítomné už ne jen latentně i v jiných západních zemích. Jde s o střet starého a nového pojetí světa. Starý „trumpovský“ svět zaniká, proto kobyla tak zuřivě kope. Nový svět se hlásí zatím jen zintenzivňujícím se chaosem, žádné jasnější obrysy ještě asi delší dobu nenabídne. Jistě ale většina z nás vnímá, že prožíváme něco přelomového, co se nedá zastavit a důsledky čehož nikdo z nás není dnes schopen dohlédnout.

Joe Biden, pokud dojde k hladkému předání moci, bude určitě jiný než jakého ho Amerika znala během celého jeho působení v politice. Celosvětové okolnosti se natolik změnily, že si vyžádají radikálnější postoje i řešení. Biden vysílá jasné signály, že je ve věci. Jeho vládnutí s Kamalou Harris by mohlo být společensky produktivní a znovu ve světě upevnit víru v Ameriku a její tradovanou schopnost sebeobnovy. Přála bych si, aby se USA opět staly příkladem ve zvládání nových a nejednoduchých úkolů, které stojí před celou naší civilizací. Na druhé straně si uvědomuji, že tentokrát není úplně jisté, že se tím jediným budoucím světovým lídrem stane právě Amerika.

Hodně lidí dává za současný vývoj v Americe veškerou vinu Trumpovi. On je ta viditelná hlava a nese jednoznačně největší odpovědnost za to, k čemu v Americe došlo. Podívejme se ale také například i na "bývalého" Trumpova ultra pravicového politického stratéga, šéfa jeho prezidentské kampaně Steva Bannona. Neúnavně několik let objížděl Evropu (i se Zemanem se setkal) a systematicky budoval síť celosvětového populistického hnutí. Od loňského srpna sedí Bannon v chládku a čeká na soud týkající se velké finanční defraudace v souvislosti s projektem We build the Wall. Tipla bych si, že na svém destruktivním projektu pracuje i nadále a že je nějakým způsobem s Trumpem ve spojení. Kolik asi dalších podobných poradců a našeptávačů, jejichž jména neznáme Trump má? A co jeho děti považované některými americkými médii za „spolupachatelé“ všeho nedobrého, co Trump podniká.

Donald Trump je někdy přirovnáván k Hitlerovi. Je nepředvídatelný. Vyvolává neklid a strach. Hitler říkal, že světu se vládne jen strachem a že teror je nejúčinnějším politickým prostředkem. Že on dělá mocenskou politiku a používá každého prostředku, který se mu zdá vhodný, aniž by se jakkoliv ohlížel na nějaké předpisy nebo zákoník cti. Rušil své slovo, nedodržoval závazky, dopouštěl se lsti, podvodu a přetvářky. Napadá mě, že pokud by se náhodou Capitol ve chvíli inaugurace ocitl v plamenech, pak by byla Trumpova podoba s Hitlerem opravdu nasnadě. Přemýšlím o tom, jestli se nakonec Trump sám nezalekl toho, co vyvolal a co už by se i bez jeho dalšího přičinění mohlo vymknout kontrole.

Neteř Donalda Trumpa Mary Trump, klinická psycholožka a autorka knihy Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa, charakterizuje svého strýce jako největšího zbabělce, který neumí prohrávat a který vyhovuje ve všech devíti kritériích diagnóze narcistická porucha osobnosti. 1. Velikášská představa o vlastní důležitosti (např. jedinec přeceňuje dosažené úspěchy a svoje vlohy, očekává, že bude považován za lepšího, než jsou ostatní, aniž by tomu odpovídaly výsledky jeho činnosti. 2. Zaujetí fantaziemi o absolutním úspěchu, moci, vlastní skvělosti, kráse nebo ideální lásce. 3. Víra, že je „zvláštní“ a jedinečný a že může být pochopen a být ve spojení opět pouze se zvláštními nebo vysoce postavenými lidmi nebo institucemi. 4. Potřeba nekonečného obdivu. 5. Představa o zvláštní privilegovanosti, neoprávněné očekávání zvláště slibného způsobu léčby nebo automatického splnění jeho přání a očekávání. 6. Využívání interpersonálních vztahů ve svůj prospěch tak, že využívá výsledků jiných osob k dosažení vlastních cílů. 7. Chybění empatie, váhavost a neochota rozpoznat nebo se vžít do pocitů nebo potřeb jiných lidí. 8. Často závidí jiným nebo věří, že jiní závidí jemu. 9. Arogantní, zpupné chování nebo přístupy.

Někdy mám pocit jakoby narcistická porucha osobnosti byla hlavní kvalifikací pro vysoké pozice jak v politice tak v byznysu. A také se mi zdá, jestli jí netrpí více mužů než žen a jestli nějak nesouvisí s tou neukojitelnou žízní po moci, která člověka nakonec stáhne do smrtícího víru.

P.S. V průběhu let jsem ke svému velkému okouzlení Amerikou přidala i kritický pohled na ni. Navštívila jsem ji celkem čtyřikrát. Jednou soukromě a třikrát pracovně. Část nejbližších příbuzných má americkou krev. Ta část světa mě samozřejmě zajímá, ale úplně ji nerozumím.

Autor: Magdalena Westman | sobota 9.1.2021 23:02 | karma článku: 19.72 | přečteno: 984x

Další články blogera

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma článku: 5.36 | Přečteno: 135 | Diskuse

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma článku: 6.37 | Přečteno: 347 | Diskuse

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma článku: 15.99 | Přečteno: 489 | Diskuse

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 486 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem. Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak jsem ji deset let vykonávala. Kniha má 232 stran, 119 odkazů a 150 obrázků a podle některých hodnocení, je čtivá, inspirativní a krásná. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro všechny. A nejen jako léčebná metoda, ale je účinná i jako  prevence duševních obtíží.

Více na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...