Kudy chodím, tudy (se) učím

8. 11. 2017 18:02:31
Když jsem hodně vzrušená tak u mne bez ohlášení propuká "ptačí metabolismus" probíhající v módu – nejprve polknout, v urputných křečích strávit, následně nepotřebné vyvrhnout a nakonec obohacující výživu nechat vplynout do oběhu.

Po přečtení knížky prof. Zbyňka Vybírala Co je nového v psychologii, jsem neměla co vyvrhnout. Co hlavička hřebíčku, to úder. Hlavní myšlenka knihy – potřeba naučit se kriticky zamýšlet nad tím vším, co se traduje a publikuje. Otevřít se polemikám a diskuzím. Nebát se věci problematizovat a zpochybňovat.

Zrovna včera jsem na Youtube poslouchala dlouhý rozhovor Václava Klause v pořadu Parlamentních listů Horké téma a uvědomila si, jak přes veškerou svou inteligenci, vzdělání a velké životní zkušenosti „sedí“ V.K. na konceptech, které nebudou do budoucna nosné. Své tradiční pojetí politiky obhajuje V.K. tradičním způsobem a takové konání vede např. podle britského sociologa Anthonyho Giddense k nebezpečnému myšlenkovému fundamentalismu. To, co by mělo být podrobeno ve změněných souvislostech revizi, je prezentováno jako zděděná ergo nedotknutelná moudrost minulosti. A když to někdo umí zformulovat a podat jako Václav Klaus, tak slabší nátuře tzv. sklapne a v takovém intelektuálním oslabení je náchylná podlehnout indoktrinaci.

Aby se nám takovéhle škodlivé věci neděly a dokázali jsme se rozhodovat na základě hlubšího porozumění té které problematice, je třeba si osvojit dovednost kritického myšlení. A jeden ze způsobů jak ji zdokonalovat, popisuji níže.

Lidi ovládající angličtinu si najdou pořad America ́s Debate Series na https://www.intelligencesquaredus.org/ a budou ho pravidelně, vždy v devadesáti minutových cyklech, aktivně sledovat.

Pro ty, kteří angličtinou nevládnou vysvětlím v kostce, o co jde. Je dané téma, které se diskutuje, např. Hrozí západní demokracii sebevražda? K tomu jsou vybraní čtyři diskutující odborníci rozděleni do dvou týmů s moderátorem uprostřed. Každý odborník se sám za sebe snaží publikum přesvědčit o své pravdě krátkým úvodním a závěrečným vstupem. Každá dvojice pak argumentuje a diskutuje v duchu své souhlasné/nesouhlasné odpovědi. Lidé v publiku mohou pokládat otázky. Vtip je v tom, že lidé při příchodu na akci odevzdají odpověď na otázku, kterou dopředu znají a po diskuzi odpovídají znovu. Měří se rozdíl v odpovědích, tedy kolik lidí změnilo svůj názor nebo si ho naopak podrželo. (Vypěstovala jsem si na tento typ diskuzí závislost.)

Když zadáte do vyhledávače heslo Debata –Wikipedie, dozvíte se, kromě mnohého jiného, že popsaný způsob debatování má svůj původ v anglosaských zemích, ale že se rozšířil do celého světa včetně zemí bývalého socialistického bloku.

Víte někdo o něčem takovém v České republice? Samozřejmě, aby se to dalo sledovat přes internet.

Autor: Magdalena Westman | středa 8.11.2017 18:02 | karma článku: 5.62 | přečteno: 266x

Další články blogera

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma článku: 5.36 | Přečteno: 135 | Diskuse

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma článku: 6.37 | Přečteno: 347 | Diskuse

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma článku: 15.99 | Přečteno: 489 | Diskuse

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 11.26 | Přečteno: 174 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 563 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem. Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak jsem ji deset let vykonávala. Kniha má 232 stran, 119 odkazů a 150 obrázků a podle některých hodnocení, je čtivá, inspirativní a krásná. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro všechny. A nejen jako léčebná metoda, ale je účinná i jako  prevence duševních obtíží.

Více na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...