Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastavme populismus dřív než bude pozdě!

S vědomím, že jen málokdo sleduje panelové diskuze v angličtině, dovolím si reprodukovat některé myšlenky z  LIVE DEBATE: Western Democracy Is Threatening Suicide. (Západní demokracii hrozí sebevražda.)

Představa, že jednou vybudovaná demokracie vydrží navždy, fungovala podle harvardského profesora Yaschy Mounka do roku 2005. Pak se něco změnilo. Y.M. je přesvědčen, že liberální demokracie je nemocná a snaží se vypátrat příčiny nemoci dříve než se manifestuje prokazatelnými příznaky.

Y.M. poukazuje na skutečnost, že v současné době získavají stále více na popularitě protivládní uskupení a domnívá se, že tento vývoj není dočasný a nejsou to žádné geografické odchylky, nýbrž odráží rostoucí nespokojenost s liberálně-demokratickými normami a institucemi a rostoucí podporu autoritářským interpretacím demokracie.

Y. M. uvádí, že rekordní počty politiků vymezujících se vůči systému jako takovému, vyvolávájí nejistotu pokud jde o sílu a další upevňování liberální demokracie. To, co dnes vidíme jsou prý známky demokratické dekonsolidace, tedy zvýšené teploty, ohlašující propuknutí vážnější choroby.

Občané bohatých a etablovaných demokracií jsou nespokojeni se svými vládami. Původně se mělo  zato, že to není nespokojenost se systémem jako takovým, ale spíše s jeho představiteli. Ovšem poslední výzkumy ukazují (podle Y. M.), že tahle  optimistická interpretace neplatí a že lidé jsou nespokojeni právě se systémem  a jsou překvapivě otevření vůči nedemokratickým alternativám, což se samozřejmě stává hrozbou liberální demokracii.

Pro Y.M. je alarmující dramaticky se snižující procento zejména mladých lidí (Australie,Velká Britanie, Holandsko, Nový Zéland, Švédsko, USA), kteří nepovažují za svou zásadní prioritu žít v demokratickém systému. Dokáží si prý představit i vojenský režim. Takovými postoji lidé de facto vyjadřují podporu autokratickým alternativám. Odstrašující příklad vidíme v USA,  kde ve volbách zvítězil protivládně zaměřený outsider, systematicky podkopávající principy liberální demokracie. Podobně se chovají protivládní populistické strany ve Franci, Řecku, Itálii, atd.

Podle politologa Jana-Wernera  Müllera z Prinstonské univerzity, je všem populistům společný identický popis politického světa, kdy proti sobě stojí  morálně čistý a jednotný lid na jedné straně a mravně zkažené, zkorumpované elity na straně druhé. Populisté slibují, že ve všem sjednají pořádek, čímž si vytvářejí  morální monopol na reprezentování tiché většiny. A tohle je přesně to, co populisty dělá podle J.W. M. tak nebezpečnými. Oni se považují za jediné legitimní politické aktéry a veškerou moc a kontrolu postupně soustřeďují do svých rukou. Zcela otevřeně kolonizují veřejný prostor a lidé jim k tomu tleskají.

John Judis dělí populismus na dyadický a triadycký. Političtí aktéři levicového populismu proti sobě staví lid a elity. U pravicového populismu vstupuje do  antagonismu mezi oběma skupinami ještě třetí, politickým establishmentem hýčkaný element – Muslimové, imigranti, neschopní intelektuálové apod. Zatímco triadycký populismus je vysoce škodlivý, diadický je benigní. Realita je bohužel  vždycky trochu složitější. Mnoho populistů se zdá být  na počátku svého politického vzestupu neškodných, nicméně velmi rychle sklouznou na pozici pravicových populistů, kteří ze zranitelných minorit dělají obětní beránky.

J.J. uvádí příklad italského politického aktivisty Grilla a Hnutí pěti hvězd. “Levicový hrdina” s progresivními politickými ideály náhle zvolil tvrdou protiimigrantskou rétoriku. Dalším příkladem J.J. je Alexis Tsipras, řecký levicový ministerský předseda, který vstoupil do koalice s krajně pravicovou nacionalistickou stranou a okamžitě začal podkopávat svobodu tisku.

Problém levicových populistů není jen buřičská rétorika, do které se postupně  propadají. Jejich diagnózy společenských problémů jsou často správné,  nasazení pro ekonomickou spravedlnost upřímná, ovšem řešení jsou zjednodušená tak, jak to vidíme u krajně pravicových populistů. Přesvědčují své voliče, že politika je jednoduchá, že všechny sociální problémy mohou být vyřešeny bude-li zvolen do vedení státu člověk, který opravdu reprezentuje občany. Když populisté získají moc, své voliče zklamou. Nemají totiž zájem věci napravit, ale pouze svrhnout stávající řád.

V posledních dvaceti letech je podle Christophera Caldwella nejúčinějším společenským dělítkem v monoetnických/monokulturních zemích etnicita. I když mnoho Evropanů přijalo myšlenku, že je třeba Evropu zmultikulturnit, stále velký počet lidí s tím nesouhlasí, čímž vzrůstá, tváří v tvář masové migraci, obrovské napětí. Přestože Francie a Německo zástavají měkčí postoj vůči migrantům než zbytek Evropy, asimilace příchozích se nedaří. Více než polovina Evropanů příznává, že nemá žádného kamaráda jiné rasy. Podle Ch. C. se dát očekávat prohlubování tohoto trendu z generace na generaci. 

Ch. C. je přesvědčen, že se pomalu ocitáme v kulturní revoluci a že nejistá, povolná a relativistická západní kultura se zřejmě bude muset přizpůsobit kultuře pevně ukotvené ve společné doktríně. Jako příklad katastrofického scénáře Ch. C. uvádí novelu Michela Houellebecqa, Podvolení. Y. M.  nesdílí senzacechtivý popis současné Evropy a spíše má obavu, na základě současného vzestupu krajně pravicového populismu, že Evropa nepropadne sebepopíračským náladám, nepodvolí se, jak předpokládají Ch.C. a M. H., ale naopak zvolí  proti Islámu krajně pravicový extremismus s krveprolitím jdoucím daleko za rámec Houllebecqovy představivosti.

Y. M. pozoruje, že zatímco většina západní Evropy má naději, že se s novou situací nějak vypořádá, státy střední a východní Evropy před sebou vidí jen bezútěšnou budoucnost. Pro malé státy Východní Evropy s nepříznivým demografickým vývojem příchod migrantů signalizuje konec jejich historie a populární argument, že stárnoucí Evropa migranty potřebuje, jen posiluje jejich existenciální melancholii. Y.M. popisuje jak mu trhá srdce když vidí v televizi protestující starousedlíky, kteří do svých vylidněných vesnic (v nichž se po celá desetiletí nenarodilo jediné dítě) nechtějí pustit uprchlíky a jak je mu stejně líto i těch starých opuštěných lidí, kteří jen bezmocně pozorují jejich do ztracena se rozpouštějící svět.

Y.M. se zdá, že jsme unaveni a že  naše úsilí řešit politickou krizi je tedy nedostatečně ambiciózní. O něco více sice rozumíme podstatě populismu, jsme schopni analyzovat jeho příčiny, ale nejsme schopni nalézat účinná řešení. Osud liberální demokracie záleží na naší schopnosti ji reformovat/renovovat. Na našem každodenním úsilí spojovat občany s cílem vytvoření tolerantnější a více prosperující budoucnosti a ne je štvát proti sobě a konstatovat, že léčba už  nezabírá.

 

Ocitáme se na velké křižovatce. Zítra a pozítří máme možnost zásadním způsobem ovlivnit směr, kterým se vydáme. Zatím není nic rozhodnuto ani ztraceno. Tak rozum do hrsti, přátelé!! 

Autor: Magdalena Westman | čtvrtek 19.10.2017 9:42 | karma článku: 7,67 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,90 | Přečteno: 204x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 145x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 368x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,90
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy