Profil budoucího prezidenta podle Magdaleny Westman

13. 06. 2016 7:04:59
S nadcházející prezidentskou volbou formuluji desetibodovou představu budoucího českého prezidenta.

Vytyčuji jistý ideál a budu poměřovat (binárně, každého s každým) jak se k němu vážní uchazeči o prezidentské křeslo budou blížit.

Vygeneruji si člověka, kterého zvolím českým prezidentem. V případě, že více kandidátů skončí se stejným počtem bodů, hodím je do klobouku a koho vytáhnu, toho zvolím.

  1. Budoucí český prezident by měl být člověk s dostatečnou mozkovou, plasticitou, respektive kulturně a sociálně fluentní. Měl by v sobě mít nastaven nějaký spolehlivě fungující mezikulturní přepínač, který by mu umožnil pohybovat se v nových a rychle se měnících souvislostech jako ryba ve vodě - přirozeně, tvořivě a produktivně.
  2. Jednoznačnou prioritou budoucího prezidenta by měly být otázky spojené s klimatickou změnou. Budoucnost jí bude podřízena ve všech oblastech lidského konání a nažívání.
  3. Budoucí prezident by měl být vzdělanostně zběhlý a názorově konzistentní v otázkách nacionalismu/ fundamentalismu/ terorismu. Měl by přemýšlet a konat v intencích filozofa Wilhelma von Humboldta a jeho pojetí kultury: “...kultivovaný člověk vnímá lidstvo jakožto celek, zná umění a literaturu jiných národů a má cit a pochopení pro lidský život ve všech jeho vyšších formách i usilováních”.
  4. Budoucí prezident by se měl intenzívně zasazovat o reformu vzdělávání přizpůsobenou tzv. přechodové generaci vyrůstající v období chaosu, všemožných rizik, ale i dosud nevídaných možností. Měl by, v rámci svých možností a kompetencí, účinně napomáhat propojování technologií, vědy a umění jako hlavního kurikula a nejschopnější, nejodpovědnější i nejmoudřejší jedince všemi dostupnými prostředky přitahovat k učitelské profesi.
  5. Budoucí prezident by měl iniciovat a vehementně podporovat zásadní změnu v pohledu na zdravotní péči, jejímž jediným do budoucna možným směřováním, je úzká součinnost národů a vlád v rámci globálního zdravotním systému. Mělo by mu být jasné, že péče o zdraví má politický, sociální a ekonomický rozměr. Že neznamená jen absenci nemoci, ale daleko více fyzickou a psychickou pohodu umožňující lidem produktivně se podílet na rozvoji společnosti. Zároveň je třeba, aby budoucí prezident vnímal a zdůrazňoval jak kolektivní tak individuání přístup ke zdraví a na tom stavěl odpovídající intervence.
  6. Budoucím prezidentem by se měla stát osobnost, u níž se dá vystopovat systematická, dlouhodobá a zejména nezjištná participace na „věcech veřejných“. Měl by to být člověk, kterému šlo vždy především o společnou věc a byl jí ochoten i mnohé obětovat.
  7. Kandidát na budoucího prezidenta by měl bez problému nechat nahlédnout do svého soukromí. Mělo by z něho být zřejmé, že život dotyčného nebyl jen nepřetržitým řetězcem politováníhodných kompromisů, honbou za úspěchem a vyděláváním peněz.
  8. Prezidentký kandidát by měl představit svou rodinu, manželku, děti, rodiče i nejbližší přátelé, aby bylo možné si udělat obrázek o kvalitě jeho interpersonálních vztahů i o "odkazu", který ve svých bližních zanechal.
  9. Prezidentský kandidát by měl být autentický a charismatický člověk, přednostně humanitního vzdělání, který strávil alespoň část života v zahraničí a nechybí mu tedy základní nadhled. (Aktivní znalost nejméně jednoho cizího jazyka je samozřejmostí.)
  10. Budoucí prezident by měl být šiřitelem pozitivního míru, jenž neznamená pouze nepřítomnost napětí, ale přítomnost spravedlnosti a bratrství. Měl by být člověkem konstruktivní mezilidské integrace.

“Čas se nachyluje a hodiny osudově tikají – musíme jednat hned, než bude příliš pozdě.”

Martin Luther King jr.

Autor: Magdalena Westman | pondělí 13.6.2016 7:04 | karma článku: 10.48 | přečteno: 632x

Další články blogera

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma článku: 5.36 | Přečteno: 135 | Diskuse

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma článku: 6.37 | Přečteno: 347 | Diskuse

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma článku: 15.99 | Přečteno: 489 | Diskuse

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.32 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem. Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak jsem ji deset let vykonávala. Kniha má 232 stran, 119 odkazů a 150 obrázků a podle některých hodnocení, je čtivá, inspirativní a krásná. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro všechny. A nejen jako léčebná metoda, ale je účinná i jako  prevence duševních obtíží.

Více na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...