Jak na krizi mužské identity

16. 02. 2012 9:49:32
Mužská arogance a nadutost zastírající slabost v kombinaci s agresivitou, respektive permanentní oscilace mezi polohami „hrdina“ a zbabělec, jsou snad dostatečně přesvědčivými důkazy existence hluboké krize mužské identity.
tragikos choros 1
tragikos choros 1labeArt

České muže vnímám, až na vzácné výjimky, jako osobnostně roztříštěné, prezentující se jako navzájem oddělené části, jež vedou samostatné, vnitřně zcela neprovázané a vůči svým blízkým často velmi zraňující, životy. Vypadá to, že dnešním nestabilním mužům chybí přesně to, co v minulosti drželo jejich identitu pohromadě.

Eva Hauserová se ve svém textu Jsou muži postradatelní? dotýká fenoménu všeobecné infantilizace. Tento jev (přesněji věčná adolescence), patrnější daleko více u mužů než u žen, je k nepřehlédnutí. Jen mi stále vrtá hlavou, co je jeho skutečnou příčinou.

Co brání mužům v dosažení zralosti? „Zamrzají“ snad na ranějších vývojových stádiích, protože nevědí jak se stát dospělými (obecně sdílená definice obsahu chybí), anebo jsou už tak pasívní, že nejsou vůbec s to se do fáze dospělosti propracovat?

Jedince po uši zabředlé v krizi mužské identity není podle odborníků těžké rozpoznat. Řadí se mezi ně všichni ti nevěrní manželé, zvláště politováníhodnou skupinu tvoří podle Roberta Wrighta (Morální zvíře) ́stárnoucí bohatí nebo vysoce postavení muži nahrazující své manželky novějšími modely ́. Dále sem patří muži psychicky či fyzicky týrající své ženy a děti, permanentně nepřítomní otcové, chronicky podráždění šéfové, mladí manažeři ranaři, neupřímní a vykrucující se politici, firemní kývalové, lhostejní výchovní poradci a mnoho, mnoho dalších.

Jungiánskými analytickými psychology bylo prokázáno, že všem zmíněným mužům něco bytostného chybí. James Hillman popsal jejich frustraci (Klíč k duši) následovně: “Muž, který ztratil svého anděla, se stává démonem; a nepřítomnost, hněv a paralýza na pohovce, to všechno jsou symptomy duše, která hledá ztracené volání k něčemu jinému a neznámému. Kolísání otce mezi vztekem a apatií, stejně jako alergie a poruchy chování dětí a deprese a hořká zášť jeho ženy, tvoří součást vzoru, kteří všichni sdílejí – ne ́systém rodiny ́, ale systém odtržené ekonomiky, který podporuje jejich společnou necitelnost tím, že dosazuje ́mít víc ́ za ́poznat neznámé ́.”

Eva Hauserová zmiňuje v souvislosti s muži život riskující vrhání se do dobrodružství, ale neodsuzuje takové konání, naopak. Já jsem dokonce přesvědčená, že naše společnost by měla přistupovat k potřebám mladých chlapců, kteří jsou teprve na cestě ke svému mužství, s větší vážností a respektem.

Jak vyplývá z četných studií zkoumajících život v armádách, většina mužů, přiznává, že výhradně mužské společenství, kterého byli součástí během vojenské služby, pro ně představovalo něco bytostně uspokojujícího. Tohoto objevu bych využila a výchovu chlapců v Čechách povinně zritualizovala.

tragokos-choros-2mala.jpg

Od čtrnácti do šestnácti by mládenci byli zasvěcování do tajů zralého mužství ve vybraných klášterech, (byla jsem poučena jedním válečným veteránem, že klášterní a vojenský výcvik jsou ve své náročnosti srovnatelné), další dva roky by kluci strávili mořeplavbou. Čtyřletá tvrdá výuka k dospělosti, s cílem radikální vnitřní proměny každého jedince, by byla završena holotropní zkušeností pod odborným dohledem.

Na závěr mi ještě dovolte citaci Rilkeho:

“Někdy muž vstane od večeře

a vyjde ze dveří a pokračuje dál,

jeho cíl je kostel někde na východě.

A děti se za něj pomodlí, jako by umřel.

A jiný muž zůstane v jeho domě,

a zemře tam, mezi nádobím a sklenicemi,

aby jeho děti odešly do světa

k témuž kostelu, na který on zapomněl.”

P.S. Všem hledačům doporučuji navštívit stránky Ligy Opravdových Mužů (http://web.ilom.cz/) a trapistického Kláštera Nový Dvůr (www.novydvur.cz)

Autor: Magdalena Westman | čtvrtek 16.2.2012 9:49 | karma článku: 13.14 | přečteno: 1695x

Další články blogera

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma článku: 5.36 | Přečteno: 135 | Diskuse

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma článku: 6.37 | Přečteno: 347 | Diskuse

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma článku: 15.99 | Přečteno: 489 | Diskuse

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 349 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.78 | Přečteno: 555 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1684

Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem. Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak jsem ji deset let vykonávala. Kniha má 232 stran, 119 odkazů a 150 obrázků a podle některých hodnocení, je čtivá, inspirativní a krásná. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro všechny. A nejen jako léčebná metoda, ale je účinná i jako  prevence duševních obtíží.

Více na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...